Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Στην Ιαπωνία , ακούγαμε βγάζανε κέρδη, υπερδύναμη η Ιαπωνία, τράπεζες κολοσσοί (που δανείζανε / στηρίζανε , την Ασία , όπως εμείς τις ανατολικές χώρες).
Και κάποια στιγμή, ακούσαμε κατάρρευση τεραστίων επιχειρήσεων και τραπεζών , αυτοκτονίες στελεχών, κακοδιαχείριση κ.τ.λ.
(Και μεγάλη βουτιά που διαρκεί εδώ και δυο χρόνια)

Τώρα είναι η εποχή που ακούγεται η Ευρώπη , σαν υπερδύναμη, οι εταιρείες μεγάλωσαν τις χρηματιστηριακές τους αξίες ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΡΚΕΤΩΝ ΔΙΣ. (Ως γνωστό οι αυξήσεις κεφαλαίου δίνουν τα χρήματα άμεσα στην εταιρεία).
Υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος να περάσει η μόδα της Ευρώπης , τα διεθνή κεφάλαια να πουν φεύγουμε από την Ευρώπη γιατί τώρα μας φαίνετε πάλι φθηνή η Ασία / Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν οι τιμές πολύ χαμηλά και από εκεί να ξεκινήσουν σιγά-σιγά πλέον να ανακάμπτουν με πολύ αργούς ρυθμούς και βάση της κερδοφορίας που θα εμφανίζουν πλέον αφού ο αέρας των προσδοκιών θα έχει ξεφουσκώσει και θα μετράνε μόνο τα ετήσια κέρδη που εισπράττονται από τους μετόχους ως μερίσματα , τα οποία ο επενδυτής θα συγκρίνει πλέον με τις όποιες άλλες επενδύσεις π.χ. καταθέσεις κ.τ.λ.
Ακούμε για 4-5% ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης. Άρα αν μια εταιρεία έχει ακόμα και 30% ετήσια αύξηση / ανάπτυξη θέλει κάποια χρόνια για να ξαναφθάσει εκεί που ήτανε. Συνυπολογίστε ότι δεν ξέρουμε αν θα ενδιαφέρετε ή αν θα μπορεί, η εταιρεία να εμφανίσει πλέον ρυθμούς ανάπτυξης ή αν θα καλύπτετε για χρόνια πίσω από το γενικό αρνητικό κλίμα, μια και θα έχει εξυγιανθεί, θα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου και θα έχει πολλά δις στα ταμεία της. Θα την συμφέρει να κρύβει κέρδη και να κρατά χαμηλά τα μερίσματα ώστε τα κέρδη που κρύβονται μπαίνουν αφορολόγητα σε τσέπες διοικούντων (που οι μικρομέτοχοι δεν μπορούν να ελένξουν) και δεν μοιράζονται με μορφή μερισμάτων στους μετόχους.
Ακόμα θα υπάρχει τότε η δυνατότητα φθηνά-φθηνά να αγοράζουν πίσω τις μετοχές τους που τα προηγούμενα χρόνια πούλησαν πολύ ακριβά.
Μέχρι να περάσουν μερικά χρόνια η υπόθεση να ξεχαστεί και να ξαναξεκινήσουν νέοι κύκλοι ανόδου.
Να συμπεριληφθεί ότι με τις σημερινές αξίες των μετοχών η μερισματική ετήσια απόδοση των μετοχών είναι κάτω του 1%, ενώ ακόμα και να πέσουν οι καταθέσεις στο 4% επιτόκιο, πάλι υπάρχει η δυνατότητα να πέσουν οι τιμές των μετοχών στο 1/4 , για να ανταγωνίζονται τα μερίσματα με τα επιτόκια.
Εδώ καλό είναι να λογαριάσουμε ότι οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν κέρδη για να πραγματοποιήσουν υπεραξίες και αυξήσεις κεφαλαίου , αν για οποιοδήποτε λόγο δεν το έχουν ανάγκη αυτό, ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΕΡΔΗ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ , ΕΞΑΓΟΡΕΣ , ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ όπως γίνετε σήμερα. Αλλά θα μπορέσουν πλέον με την ησυχία τους, να εκμεταλλευθούν και να χωνέψουν τις εξαγορές , επεκτάσεις και συγχωνεύσεις του σήμερα.
(Ας ερωτηθεί ένας λογιστής ή manager επιχείρησης , πόσο εύκολα γίνονται τα παραπάνω)
Ακόμα στα παραπάνω καλό είναι να συνυπολογίσετε πόσο εύκολα η ψυχολογία της αγοράς αλλάζει από την Παρασκευή στην Δευτέρα. (Για να μην υποστηρίξω εδώ , αυτό που ευρέως ακούγεται , πως η χρηματιστηριακή αγορά είναι απόλυτα ελεγχόμενη, από συγκεκριμένους κύκλους).

Το παραπάνω γεγονός βοηθάει και την όποια κυβέρνηση , μια και έτσι κρατάει τον πληθωρισμό χαμηλά. Δηλαδή βγάζουμε τα χρήματα του κόσμου από την τράπεζα που έχουν συγκεκριμένη αξία, τα βάζουμε στο χρηματιστήριο όπου δεν έχουν πλέον δύναμη ή αξία. Κατευθύνουμε, (αφήνουμε) τον κόσμο προς συγκεκριμένη ομάδα μετοχών η οποία στην συνέχεια βουλιάζει έως κλίνει, έτσι ο κοσμάκης δεν έχει χρήματα να καταναλώσει στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην μας ανεβάζει τον πληθωρισμό, αυτοί όλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια, εμείς κοιμόμαστε πεινασμένοι και όλα είναι υπό έλεγχο. Από πού και με ποια κριτήρια για ποια συμφέροντα είναι ο έλεγχος.
Τότε μάλιστα θα καταλάβουμε (αν το ψάξουμε) γιατί χρειάζεται οι δείκτες να στηρίζονται σε συγκεκριμένες μετοχές.

Εδώ πρέπει να δούμε και το γεγονός ότι τόσα χρόνια ο γενικός δείκτης αφορά συγκεκριμένες μετοχές ενώ ο τζίρος το σύνολο των μετοχών. Ανόμοια πράγματα λοιπών.
Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα μετοχές που δεν είναι στον δείκτη να αφεθούν σε ελεύθερη πτώση ή να ανεβαίνουν χωρίς να φαίνονται ενώ η αγορά και η ψυχολογία, γενικά να ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση.
ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΘΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.?
Συνήθως όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει βγάλει τα χρήματα του από την τράπεζα και τα έχει τοποθετήσει στο χρηματιστήριο.
Θεωρώ ότι το 2000 είναι ένα καλό έτος για τους κερδισμένους να βγάλουν ένα καλό ποσοστό των χρημάτων τους και να περιμένουν μια πραγματικά καλή διόρθωση για να ξαναμπούν, προσεκτικά πλέον και με άνεση χρόνου....Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | κατάλογος

 

Σχολίασε το θέμα αυτο ή διαβασε τις απόψεις άλλων επισκεπτών του site.
www.00357.com